Orta kulakta sıvı birikimi veya enfeksiyonun düzelmemesi durumunda kulak zarında değişikliklerin oluşmasıyla meydana gelen orta kulak iltihaplanmasıdır.
Kronik orta kulak enfeksiyonunun oluşma sebepleri arsında genetik(kalıtsal) ve çevresel faktörlere bağlı olarak kulak kemiğinin havalanma bozukluğu gösterilmektedir.
Kulak zarında ufak bir delikten kulak zarının tamamen kaybolduğu orta kulağın skleroz(kireçlenme) haline geldiği farklı durumlarla karşılaşılmaktadır.
Kulak akıntısı en sık gözüken şikayettir. Sarı- yeşil renkli kokulu akıntı genellik olmaktadır.
İşitme Kaybı diğer sık gözüken şikayettir.Kulak testleri ile işitme kaybının derecesi ölçülmelidir.
Baş dönmesi ve çınlama bu hastalıkta görülebilmektedir. Yüz siniri felci ilerlemiş hastalıkta görülebilir.
Tedavi edilmemiş kronik orta kulak iltihaplarında kolesteatom adını verdiğimiz (iyi huylu yayılabilen inci tümörü) doku oluşabilmektedir.
Orta kulak iltihabının yayılmasına bağlı kafa içinde ve kafa dışında çeşitli riskler oluşabilmektedir. Menenjit, mastoidit, yüz siniri felci , beyin apsesi..vb hastalıklar oluşabilmektedir.
Tedavisi cerrahidir. Cerrahisinde; miringoplasti(kulak zarı onarımı), timpanoplasti(kulak zarı ve kulak kemikçikleri onarımı) ve timpanomastoidektomi ameliyatları hastalığın yaygınlığına göre yapılmaktadır.
Timpanoplasti ameliyatında kulak arkasından veya dış kulak yolu içinden girilerek kulak zarına ulaşılarak kas dokusu zarından veya kıkırdak doku kullanılarak yeni kulak zarı yapılmaktadır.
Kulak kemikçiklerinde harabiyete bağlı işitme kaybı olan olan hastalarda kulak kemikçikleri onarım ameliyatları aynı seansta yapılmaktadır.